De færreste av oss tenker vel på hva som har skjedd med vår gamle tannjournal fra den tiden vi gikk på skolen. Kanskje hadde vi tannlegeskrekk, i alle fall var det ikke så morsomt å gå dit. Når vi er ferdige hos skoletannlegen, har nok de fleste glemt at det eksisterer en journal.

Men så kan det hende man har vært utsatt for en ulykke i skoletiden, som resulterte i skader på tennene i mer eller mindre alvorlig grad. Da skal det være dokumentert i form av et skadeskjema som ble sendt fra skolen til trygdekontoret/NAV. Får man i voksen alder problemer med de skadede tennene, kan behandlingen bli ganske kostbar - med mindre man kan fremskaffe dokumentasjon fra den gamle tannjournalen. Vi har hatt mange henvendelser fra folk i denne situasjonen, og de blir både glade og takknemlige når vi kan sende dem kopi av den dokumentasjonen de trenger.
Dessverre skjer også ulykker. Bilulykker, brann, drukningsulykker m.m. Personer kan forsvinne og være savnet i lang tid før de blir funnet. Da er tennene kanskje det eneste man kan identifisere personen etter, og vi har hatt flere henvendelser fra politiet for å fremskaffe tannjournal ved slike tilfeller.

 

Folkeregisteret

Ved gjennomgang av tannjournalene er Folkeregisteret til uvurderlig hjelp. Måten å skrive navn på avhenger av hva vi oppfatter, spesielt utenlandske navn kan tolkes forskjellig. Ofte må man søke på ulike måter - etternavn kan være fornavn og omvendt, stavefeil er vanlig, likeså fødselsdato kan være feil. Noen av våre innvandrere har også fått korrigert sin fødselsdato, da ikke alle land har like nøye registrering av fødselstidspunkt. Flere ganger kan man finne to eller flere journaler som gjelder en og samme person. Dette kan være noen som har giftet seg eller skiftet etternavn av en eller annen grunn, eller at navnet har vært oppfattet forskjellig av tannhelsepersonellet.


Man kan finne mange uvanlige navn. Noen eksempler på fornavn: Lidveig, Mogun, Serkve og Kristmar. Etternavn: Gromheten, Finnekåsa, Kjellerhullet, Prestjordhaug og Treverket. Andre funn i journalene: En gjenglemt nøkkel, et gjenglemt lommetørkle, ei melketann innpakket i karamellpapir og søte brev og tegninger fra barn til tannlegen.

Journalen er et avtrykk hver enkelt pasient har satt - ikke bare i form av røntgenbilder og dokumentert undersøkelse. Den er et historisk dokument for hver enkelt pasient, som vi bør ta vare på.

 

 

Se tidligere arkivarens hjørne