Velkommen til Fylkesarkivet/IKA Opplandenes nye nettsider.


I Arkivarens hjørne vil vi skrive om hva som opptar oss i det daglige. Om regel- og lovverket som har innvirkning på vår hverdag, om alle de hyggelige henvendelsene vi får fra de som ønsker å bruke arkivkildene for å finne svar på sine spørsmål. Eller kanskje vil vi skrive om vår frustrasjon når vi ikke finner det vi leter etter. Eller vi vil dele de gode løsninger vi kom fram til i en samtale med en arkivar i en av IKA Opplandenes medlemskommuner. Og vi vil dele hverdagshistorier om hvordan vi håndterer og tar vare på samfunnets felles minne.

Arkivdokumenter bretta som spålapperFor arkiver er minner, spor etter virksomhet, samfunnets felles hukommelse. Hva hadde skjedd om vi ikke hadde arkivarar og arkivinstitusjoner som tok hånd om informasjonen, sporene fra fortiden - om den er fra 200 år eller kun en dag tilbake? Som utarbeider systemer og retningslinjer for hvordan informasjonsmengden skal håndteres, som ordner, registrerer og bidrar til at informasjonen kan finnes igjen. Og som legger forholdene til rette for du som søker informasjon lettere kan finne fram i jungelen av dokumenter. Formater, om dokumentet er en lydfil, et papirdokument eller en elektronisk fil, spiller ikke så stor rolle. Vi må bare legge til rette for at vi har utstyr og metoder som kan gjøre det mulig å lese informasjonen

Kunnskap om samfunnet som vi er en del av, om lokalsamfunnet, om skolen vår, kan bidra til at vi finner gode løsninger for hvordan vi vil ha det i framtiden, hvordan vi kan skape forståelse og respekt for et mangfold gjennom dialoger.

 

Nye nettsider

Nettsidene som nå lanseres, vil være i stadig utvikling. Vi ved Fylkesarkivet/IKA Opplandene vil legge ut informasjon vi tror flere vil ha nytte og glede av. Vi vil informere om endringer i forskrifter og retningslinjer. Vi vil informere om utvikling av nye metoder og verktøy vi bruker i bevaring av arkivene. Vi vil gi dere tilgang til arkivkilder som gir innsikt i historien til Hedmark og Oppland.

Gjennom nettutstillinger vil vi presentere ulike historisk tema. Vi har oppgradert tidligere utstillinger som arkivinstitusjonene i Oppland utarbeidet som en del av Arkivnett Oppland. Etter hvert vil Fylkesarkivet lage nye utstillinger. Andre arkivinstitusjoner i regionen er invitert til å presentere sine nettutstillinger under samme nettside og viser mangfoldet av emner arkivene kan formidle.

Nettutstillingene vil også annonsere arrangementer og gi dere foredragene fra seminarer og workshop. Og etter hvert som arbeidet med digitaliseringen av fotosamlinger og andre arkivsamlinger gir resultater, vil vi presentere flere originale dokumenter.

 

Nåtiden er digital og analog, morgendager er heldigital. Alle er fortsatt hjertelig velkomne til å besøke vår lesesal for å se arkivene. Men vi bor i en region med lage avstander, derfor vil vår digitale satsing bidra til å bringe arkivkildene til hver enkelt.

Lykke til med gjennomgangen av de nye nettsidene. Kom gjerne med tilbakemelding.
November 2016. Marit Hosar

Se alle Arkivarens hjørne